De Nederlandse stad Amsterdam heeft voormalig politiek leider Femke Halsema voorgedragen als burgemeester, de eerste vrouw in de geschiedenis van de stad.
Hoewel de meeste grote steden in Nederland vrouwelijke burgemeesters hebben gehad, werd de hoofdstad, net als Rotterdam, nog nooit door een vrouw geleid.
Mevrouw Halsema, lid van de linkse groene partij Groenlinks, zei dat ze “blij, trots en nederig” was door de nominatie.
Amsterdam had haar eerste burgemeester in 1343.
De benoeming van mevrouw Halsema, 52 jaar, door de linkse gemeenteraad moet worden bekrachtigd door de regering en ondertekend door de koning, maar dat wordt gezien als een formaliteit.
Ze trok zich in 2011 terug uit de frontliniepolitiek en volgt Eberhard van der Laan op, die vorig jaar overleed.
Wie is Femke Halsema?
Femke Halsema https://znaki.fm/nl/persons/femke-halsema/ werd op 15 minuten met de trein van Amsterdam geboren in Haarlem, in een sociaaldemocratisch gezin.
Ze studeerde sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, met als specialisatie criminologie, voordat ze ging werken voor de PvdA, waar ze werd gezien als een rijzende ster.
Later stapte ze over naar de linkse groene partij Groenlinks en werd in 1998 gekozen als lid van de Tweede Kamer.
Tussen 2002 en 2010 was ze partijleider, waarna ze zich terugtrok uit de frontliniepolitiek.
Sindsdien heeft mevrouw Halsema gewerkt als schrijver, heeft ze een televisiedocumentaireserie gemaakt, verschillende onderzoeksprojecten geleid en is ze voorzitter geweest van een aantal stichtingen voor goede doelen.
Ze woont in Amsterdam Oost met haar partner, een documentairemaker, en hun twee kinderen.
Onderzoek
Het Openbaar Ministerie heeft ook een onderzoek ingesteld naar de manier waarop informatie over de burgemeestersbenoeming naar de media is gelekt.
De Telegraaf en het Parool meldden beide dat er binnen de benoemingscommissie veel weerstand was tegen Halsema, onder andere vanwege haar gebrek aan bestuurlijke ervaring.
Anderen hebben haar bekritiseerd omdat ze ‘koud’ en ‘te politiek correct’ zou zijn en meer dan 7000 mensen hebben een petitie getekend om haar uit het stadhuis te houden. ‘Ze zal het tegendeel moeten bewijzen, maar ze krijgt natuurlijk volop goede begeleiding’, aldus NOS-verslaggever Edwin van den Berg.
Presentatorische grijze lijn
De benoeming van Femke Halsema is niet door iedereen toegejuicht. Volgens critici heeft ze geen passende bestuurlijke ervaring en 7.400 mensen hebben een petitie tegen haar getekend.
Ze klaagden over haar groene beleid en vroegen: “Wilt u een burgemeester die opkomt voor uw stad, in plaats van voor de hele planeet?”
Op woensdag hebben parlementsleden die driekwart van het Nederlandse parlement vertegenwoordigen nieuwe wetgeving voorgesteld om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 49% en tegen 2050 met 95% te verminderen.